Wordt een incontinentiematras vergoed door uw zorgverzekeraar en welke vergoeding kan u krijgen voor een incontinentie-matras?
Wat is incontinentie volgens verzekeraars?
Volgens de zorgverzekeraar DSW is er sprake van langdurige incontinentie als iemand gedurende een lange periode het niet meer kan ophouden. Deze “lange periode” wordt gedoeld op het feit dat er er op korte termijn geen zicht is op beterschap. Dat is 2 maanden voor urineverlies en 2 maanden voor ontlastingsverlies..
Welke verzekeraars vergoeden incontinentiematrassen?
De meeste verzekeraars vergoeden incontinentie materialen al vanaf het basispakket. O.a. de volgende grote zorgverzekeraars vergoeden incontinentie materiaal tot wel 100%:
- Zilveren kruis
- VGZ
- Menzis
- CZ
- DSW
Deze basisverzekering vergoed minimaal boven de € 385 van de eigen bijdrage. Alleen als een deel van uw eigenrisico al heeft “opgegeten” kunt u een deel terug krijgen van de zorgverzekeraar.
In 3 stappen uw incontinentiematras declareren
Uw incontinentiematras bestellen bij een geselecteerde leverancier van uw verzekeraar. Echter accepteren veel verzekeraars ook een niet aangesloten leverancier. Controleer op de website van je verzekeraar welke producten via een externe partij gedeclareerd kunnen worden. Je kunt een incontinentiematras als volgt declareren bij je zorgverzekeraar:
- Regel een brief bij uw (huis)arts die incontinentiemiddelen voorschrijft
- Doe een prijsopgaaf bij een zelfgekozen leverancier. U kunt een screenshot van onze website maken of een offerte per mail opvragen.
- Stuur een brief of mail met de bovenstaande stukken naar uw zorgverzekeraar. Vermeld daarbij uw polisnummer.
Redenen om incontinentiematrassen niet te vergoeden
Verzekeraars hebben strenge spelregels, waardoor in de volgende gevallen niks wordt vergoed:
- De incontinentie duurt minder lang dan de vastgestelde termijn van 2 weken of 2 maanden
- Bedplassen
- Kinderen tot 3 jaar
- Incontinentie door zwangerschap